Friday, February 5, 2010

Umpan Ikan Patin Dan Rohu

patin
1.roti gardinie potong dadu dalam separuh plastic and taruk dalam baldi.
2.amik perisa pandan campur air skit isi dalam penyebor (yg biasa org wat sembor baru masa iron baju tu)
3.sembo perisa pandan tadi kat roti potongan dadu yg dalam baldi td secukup rasa.jgn terlalu byk sgt takut nnti roti kembang And jd lembik.
4.amik 2-3 ketoi roti potongan dadu td And masukkan kat mata kail(mata bom).isi kat sume mata rambai tu.
5.amik dalam segengam roti potongan dadu td and buat bom kat mata rambai td.
pas 2 ape lg baling la kat pot yg menarik.
umpan ni gak menarik utk rohu.
insyaalah

50 comments:

Anonymous said...

ikan mmg makan umpan nie ..
tp ... dlm 3 jam , sekor jer naik ..
hahahaha ~
xde nak kongsi umpan lg power ke bro ?
;]

Anonymous said...

salam....best gak umpan ni yeee.....cube try test lak umpan patin iaitu roti canai separuh masak....mule2 tu tk percaye...tp bile da try test tu seronok gak....hehehe

Anonymous said...

saya dapat ikan raksasaerr..pakai roti sardin....

Anonymous said...

upan ny aq da pkai.emg best....nk cantik cmpor minyak ckit............nk tahu lbey banyk umpan add aq kt fb k.......http://www.facebook.com/profile.php?id=100001479912033.....

Anonymous said...

hehehe...ikan skarang dah pandai bebenor memilih umpan.Klu nk dkira modal beli umpan saja dh brapa ringgit...hehe...blom lg dcampur modal masuk kolam and + pulak dengan duit minyak n + plak dgn duit makan n minum..fuhhhh...agak2 brape yer yop...

Anonymous said...

tau xpe bro..kai roti ni kne tagan lame..sabo je la.

Anonymous said...

try cri info umpan yg name die ktirang pggil lilit.....power umpan ni..

Anonymous said...

UMPAN PATIN
-ROTI SEDAP JUMBO
-PATI STRAWBERRY
-TELUR ITIK 4 BIJI
-PISANG BERANGAN
-TEMPE
-USUS AYAM
-SUSU


CARA2,BLENDER TEMPE,PISANG BERSAMA SUSU..
MASUKKAN DALAM BOTOL BERSAMA TELUR ITIK,SUSU,USUS AYAM.GONCANG SEBATI.
PERAM 3 HARI.


CARA2 BANCUH
POTONG ROTI DADU DLM BALDI,
BANCUH UMPAN PERAM,
LAST SKALI BANCUH PATI STRAWBERRY,
SELAMAT MENCUBA

mohd rizal said...

HAH NIE UMPAN MUDAH DAN BERKESAN BELI DEDAK IKAN KELI YANG SAIZ PALING KECIK BLENDER DEDAK IKAN KELI TERSEBUT HINGGA HALUS.. PAS 2 AMBIK SEDIKIT KULIT KAYU MANIS TUMBUK KULIT KAYU MANIS TERSEBUT HINNGA HALUS CMPURKAN SERBU KAYU MANIS TDI DENGAN SEBRBUK IKAN KELI MASUKKAN AIR SECUKUP RASA SELAMAT MENCUBA

Anonymous said...

bro ..dedak ikan keli tuh ape ..slalu saye beli dedak tulis nombor je..xpenh dengar pon ..cube explain ckit yer :D

rohu mabuk said...

Bilis,kacang panjang,manyak masak sikit,nasi semangkok,bawang,mix dalam pan....umpan ni bukn saje untuk ikan,pemancing juge boleh mlahap

Anonymous said...

ap nie bro umpan awk memey baek laaa.baru 20 min dh naek 7 kg,tq.....

HK Photo said...

mesti mau punya hahahah

HK Photo said...

g jer kedai tuuu ckp jer dedak ikan keli.... selalu warna hitam...

Anonymous said...

SALAM KEPADA KAKI PANCING. MINTA TLG. APAKAH RAMUAN TERBAIK UNTUK PANCING BAUNG. 2 HARI LEPAS SY BETUL BETUL GERAM. IKN BAUNG BANYK YG TIMBUL DI PERMUKAAN SUNGAI.(AIR KERUH SEDIKIT) . ADA 6 JORAN YG DIPASANG . MENGUNAKAN UMPAN BERANEKA JENIS(ANK UDG,CACING,PUNPON,ROTI,DEDAK). TAPI SATU PUN TIDAK DI SENTUH OLEH SI BAUNG. 4 JAM SY MENUNGGU HAMPEH..YG PALING SY GERAM BAUNG ASYIK TIMBUL DI PERMUKAAN , SAIZ SEBESAR LENGAN MAT SALLEH.MINTA PANDANGAN RAKAN-RAKAN PANCING SEKELIAN (KAWASAN SUNGAI SARAWAK).NAK PASANG PUKAT TAKUT BUAYA YG SANGKUT. MATLAN SEMANGGOL.

AMIR AZLAN said...

umpan tapa

Anonymous said...

anonymous..nk lagi power cari biawak,pas tu bunuh biawak tu,lepas tu potong biawak tu,lepas tu daging biawak peram sekali dengan darah biawak tu..
lepas tu simpan dalam bekas/plastik,korek tanah sedalam panjang siku,
tanam daging tadi,dalam tanah..bia kan 3 hari..
lihat hasil nye..
tapi mau tahan bau ..

Anonymous said...

ni umpan x boleh pakai semua,,,,

Anonymous said...

kalau nk bg tip,,,bg ler btui2,,,jgn main nohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....baru ler otai pancingm,,,, korang nk tip rohu
dedak keli sedang 1 kg
dedak ayam telur 1 kg
dedak 929 1kg
perah umpang ulong 9 tutup
biskut meri blender
campur semua sekali + ns power pandan 1 paket..
selamat mncuba,,,klu ok pm kt sni yer

patin
roti potong dadu
santan blender dgn perut ayam
tepung jagung
peram 3 hari
nk guna nti gaul dgn tepung gandum hingga sebati

isey said...

Lepas tu 3 lar

Anonymous said...

umpan power utk patin.... 1.tempe 4 biji
2.santan kelapa pekat(yang diperah bukan dalam kotak) 2 biji
3.mauripan 1 bungkus
4.telur ayam 6 biji(putih sahaja)
5.air tapai(kalau nk lg power)

cara2 membuatnye....
1.blende tempe,santan dan putih telur....
2.kemudian masukan dalam botol seperti botol pepsi or coke....
3.and then masukn mauripan,kunci penutup ketat2 n peram selama 2 atau 3 hari
4.peringatan!!! jangan buka penutup botol secara mengejut kerana pressure dalam botol sangat tinggi....buka botol perlahah lahan..
5.setelah 2,3 hari sudah boleh digunakan

cara menggunakn....
lebih mujarab pakai roti putih yang x ada kulit tepi....roti banyak jual di tesco dan carefour...potong dadu jangan terlalu besar...masukan dalam tong dan campurkan sos pada roti...kemudian goncang tong sehingga sebati....cangkuk roti 4,5 ketul di mata kail dan dan kepal sebesar penumbuk..hahaha..teknik apungan dan batu boleh di gunakan...selamat mencuba...tq

Anonymous said...

Raja patin...buah perah,jagung fresh ambil isi saja,santan(semua blender sekali). pastu peram 3 hari bagi basi.sebelum pancing tambah perisa pandan,telur dan mauripan. tuang kat roti.gaul sebati.cangkuk kat mata pancing dan kepal sebesar penumbuk. test kat kolam bayar. pasti mengena.. klu try nanti bagi komen!

Anonymous said...

umpan untuk mngail biawak untuk umpan bangau///p pasar beliracun tengkorak,,campur dgn dedak...gaul bagi sebati,,,,p kolam tgk port ikan baling di tempat port ikan gerenti naik semua ikan di kiolam...slmt mncuba.....

Pemancing Ulong said...

Umpan Tongsan & Patin by wan Rawang
1)ubat batuk
2)pati pandan
3)stoberi (star Brand)
4)air Mineral/suling
5)roti sedap

alhamdulillah hasil kajian berjaya dgn di izinkan oleh saya dapat patin 2kg,tongsan 10kg dan 8kg selamat mencuba:)sebarang pertanyaan mengenai umpan 0193605236 wan..

sanaKKianz thevaHgHnam said...

beli astan pandan 2,
beli dedak nescafe (920),
pallet merah-kecil satu bgks dan besar satu bgks,
dedak perisa daun,
power warna hijau(bau pandan ataupun stbry)
cara-cara:-
1. Ambil baldi kosong satu.
2. Masukkan dedak nescafe dlm baldi tu.
3. Masukkan dedak daun,power dan kacau.
4. selepas tu, masukkan pallet kecil sampai mengacaunya.
5. Sebelum tu rebuskan pallet besar dgn air panas dan keringkan.
6. kemudian, pergi ke kolam tersebut dan ambil air kolam tu dan kacau kehendak anda.

pallet besar untuk mata kail dan rempak untuk bom. sekian terima kasih.....

from theva

k_yoe said...

nk umpan baik?????SEBUNGKUS ROTI GARDINER 1 BOTOL PEANUT DAN 1 BATANG SUDU..CARA2 AMBIK ROTI TD DAN SAPUKAN PEANUT LIPAT2 DAN MAKANNN

ROSLAN said...

UMPAN ROHU -(REMBAU)

PALLET KELABU (929)
DEDAK MERAH (929)

Cara membuatnya :-

Dedak 929 (merah) -Kacau dan gaul hanya dengan air kolam tempat memancing.Tidak terlalu basah atau kering.

Pallet kelabu 929 -Rendam dengan air untuk mengembangkan bagi memudahkan untuk dicakuk ke mata kail.Proses rendaman tidak perlu lama,cukup hanya dalam masa 40-45saat.

Cakuk Pallet tersebut ke mata kail sebelum dikepalkan,bersama dengan dedak yang telah digaul tadi.

SELAMAT MENCUBA..... :)


ROSLAN said...

UMPAN BAUNG, (Dem Semenyih,Ulu Langat)

Pakat-pakat ke carrefour,tong-tong duit g beli hati ayam,...confirm Mesin jerit punyer!!

man sewel said...

hampa nh sume penipu besaq..dah dua guni duit aku abis...last2 langau hijau gak yg mnjadi

man sewel said...

sory bro ikan ngah mngawan ia memang x mkn

saiful azri said...

umpan ni biasanya aku pakai memang menjadi kat kolam bayar.......dedak 929,perisa pandan power,dedak udang,perasa pcl,telur, pisang masam yang sudah diperam dgn ibu roti,dan roti high five yang di potong dadu...........cara2 mengadun resipi ni........perasa pcl tu masukan setengah botol dlm baldi dan campurkan dgn air secukup rasa dan sebatikan......masukan dedak 929 dedak udang putih telur.....gaulkan sampai sebati.......roti ngan pisang peram tu gaulkan kat dlm bekas yg lain tapi roti tu jgn lembik sgt agak2 je.......cangkukkan roti tadi pada mata kail dan kepalkan dedak tadi secukup rasa........yg penting cara kita pasang dedak jgn terlampau ketat atau terlampau lembik.....selamat mencuba umpan saya ni.......resapi ni dah banyak pecah jakport kolam sekitar kajang

Anonymous said...

korang nk tau x aq tarok umpan pling power...nk tau x .....aku letak umpan ikan jgak..tpi mnarik skit....lpas 3 jam sekor pn x naik...ikan kembung masak 3 rasa...

~Peter kass~ said...

umpan paling simple utk rohu,

dedak 929 1 peket, strawbey paste 2 tutup pastu gaul. dh rata br letak air kolam sikit demi sikit.. kalau nk umpan tahan lama dlm air.. buat biar basah sikit n peroi.

lps tu palet 929 letak dlm botol mineral kecik 1/2 botol.. isi air smpai sama banyak dgn palet tu lps tu terus buang air tu balik. tgu sampai palet kembang letak perasa pisang 3 titik.. gaul bg rata.

dedak kepal kt spring n pallet cucuk kt mata kail.

in shaa allah cak rohu klu diizinkan.

p/s : baling kt tempat yg sama dlm 10 meter dr tebing kolam. -dato'k 24-

Manz Lanun said...

waa pun pening pasal umpan patin nii
macing kat kolam bayar kalo silap tengkorak bro
kalau lu org ader REAL TIPS utk umpan patin bagak
pls kongsi dengan kawan...kiter bikin tokey kolam panas ponggong.

pemacing tegar 24:7



man jawa said...

Try buat lilit la bro......
pisang berangan.minyk kelapa dgn lady choice halus......bncuh smpai jdi mcm jelly....peram 4jam pastu pkai.......pasti x kobong.......xde jackpot duit msti dpt blik.....cubalh....

zainury ahmad said...

ta'kan roti canay kot

zainury ahmad said...

tipu la

HK Photo said...

cuba lahhh nasib k lain kolam lain makanannya

ujang Jbon said...

Pakai pailet 9931campur hampas kelapa ngan power paket warna kuning letak skit asing vanila...peram 3hari...
yg pailet tu korang mesti tau kan nk buat mcm mane...

HK Photo said...

kita sama2 kongsi :)

Anonymous said...

Selama gua memancing di kolam berbayar ni..umpan yg gua guna mudah jer..setiap kali memancing memang umpan ni jer gua bawa..alhamdulillah x pernah kecewa..caranya ..guna pallet 6363 campur ngn air kosong jer secukup rasa..jgn lembik sgt..kepal buat bom pastu cucuk sikit kt mata kail..insyallah mana kolam pun ikan suka..umpan ni sgt universal patin ,rohu,pacu ..talapia jgn citer laaa..semua dh naik..selamat mencuba

marten AM said...

umpan untuk keli africa paling power pa ekk da try hati ayam ngan usus x bekesan dedak++ pun susah nak mengena..cengkerik ok gak tp kna tgu lama ckit paling berkesan apa ek?

Anonymous said...

Smua umpan xleh pkai la..puii

Anonymous said...

Hahahaahahaha...siall

Anonymous said...

Kalau nak umpan paling berkesan utk kolam bayar bahkan sungai..senang je..tuba je..kompom semua ikan timbul

Anonymous said...

Yg ni mmg terbaik!!!

adaku kisah said...

klu nak mancing baung sungai,, cuba peram daging lembu potong dadu dgn ikan tengiri hiris nipis2 selama 3hari, lepas tu guna daging tu sebagai umpan,isi ikan cuma ambil aroma busuk dia shja,, selamat mencuba,,,,,,,,,,,




Anonymous said...

pakai pallet 6363 dah,bancuh lam sekilo pallet.amik pallet letak dalam bekas yg bertutup masukkan air.past 2 buang balik jgn rendam lma sgt,rendam dlm 1 minit.past tuang ats surat khabar n balut supaya srt khbr serap air kt pallet 2.dh 2 tmbh sedikit jus buah kuinien 2.goncang bekas 2 smpai sebati ngn pallet,guna umpan boom,kt mta main cucuk pallet kt spring kepal ngn pallet,

Anonymous said...

Golie

Anonymous said...

Nk lg power, ambil sebungkus karbait dan tabur dlm kolam tu...

Post a Comment

Berikan Komen Anda Tentang Post Ini