Sunday, February 7, 2010
Kerapu Stim Lemon
Posted by
hamzahkumas
at
11:54 PM
BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan kerapu
sebiji lemon
halia
5 ulas bawang putih
sedikit garam
5 biji asam boi
sedikit sos ikan
sedikat kicap soya
caranya..
bersihkan ikan sebersih-bersihnya.lumurkan dengan sedikit garam.
kemudian bawang putih tadi di ketuk dan di cincang,halia di hiris
halus sumbat dekat ikan tadi...kemudian sumbat asam boi pula..
hiris 2,3 keping lemon nipis2,sumbat dalam perut ikan.
letak sos ikan sedikit(jangan banyak sbb masin)
kukus dalam 30 min..
kemudian angkat.letak 2 sudu kicap soya..
kemudian panaskan 3,4 sudu minyak masak..bila dah betul2 panas,curah
kat ikan tadi..
perahkan sedikit limau.
hias sesuka hati.
nak sedap letak daun ketumbar,bwang goreng,cili
mmmmmm...sedap dimakan dngan sambal kicap pedas..
(sambal kicap)
bawang putih,bawang merah,cili api= dicincang
perah limau+kicap
sedap di makan ketika panas2
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment
Berikan Komen Anda Tentang Post Ini