Sunday, February 7, 2010

Kerapu Stim Lemon


BAHAN-BAHAN


1 ekor ikan kerapu

sebiji lemon

halia

5 ulas bawang putih

sedikit garam

5 biji asam boi

sedikit sos ikan

sedikat kicap soya



caranya..

bersihkan ikan sebersih-bersihnya.lumurkan dengan sedikit garam.

kemudian bawang putih tadi di ketuk dan di cincang,halia di hiris

halus sumbat dekat ikan tadi...kemudian sumbat asam boi pula..

hiris 2,3 keping lemon nipis2,sumbat dalam perut ikan.

letak sos ikan sedikit(jangan banyak sbb masin)


kukus dalam 30 min..

kemudian angkat.letak 2 sudu kicap soya..

kemudian panaskan 3,4 sudu minyak masak..bila dah betul2 panas,curah

kat ikan tadi..

perahkan sedikit limau.

hias sesuka hati.

nak sedap letak daun ketumbar,bwang goreng,cili


mmmmmm...sedap dimakan dngan sambal kicap pedas..


(sambal kicap)

bawang putih,bawang merah,cili api= dicincang

perah limau+kicap


sedap di makan ketika panas2

0 comments:

Post a Comment

Berikan Komen Anda Tentang Post Ini